Cum le poți folosi

Spread the love

Cum se poate cumpăra Bitcoin?

Cum pot cumpăra Bitcoin in Romania?

Pot folosi bitcoin în cumpărarea de alte produse?

Cum pot cumpăra Ether?

Cum pot cumpăra Ether în România
Cum pot folosi Ether în tranzacții de vânzare/cumpărare?

Cum se poate cumpăra Bitcoin?

În mod surprinzator, înca nu este ușor să se cumpere bitcoin cu cardul de credit sau prin intermediul PayPal, lucrurile variind destul de mult în funcție de țara unde vă aflați.
Există și o explicatie = astfel de tranzactii pot fi anulate cu un simplu telefon la banca (care a aemis cardul). Din moment ce e dificil să se dovedească că a avut relamente o tranzacție de bunuri în urma schimbului de informații de tip bitcoin, astfel de vânzări-cumpărări nu sunt acceptate de multe bănci, companii de carduri sau alte instituții financiare clasice.

Cu toate acestea, opțiunile pe care le au cei care vor să cumpere sau să vânda bitcoin sunt tot mai numeroase (în special în unele țări). Astfel, în Statele Unite, Coinbase și Circle oferă posibilitatea cumpărării de bitcoin cu carduri de credit. În Marea Britanie, Bittylicious, CoinCorner și Coinbase acceptă metode de plată similare.

 

Primul pas – setarea unui portofel virtual (bitcoin wallet)

Ai nevoie de un loc unde sa-ți ții bitcoinii. Un astfel de loc este numit „portofel”, dar seamănă mai mult cu un cont bancar

Aceste portofele pot fi mai mult sau mai puțin securizate, în funcție de nevoile tale. Unele sunt asemenea portofelelor obișnuite in care ne ținem banii de hârtie, altele sunt super-securizate.

Cele mai importante posibilități sunt:

  • un soft „portofel” pe hard drive-ul calculatorului tău
  • un serviciu web online
  • un serviciu de tip seif care îți ține bitcoinii protejați offline
  • un portofel semnat digital care utilizează mai multe chei de verificare pentru protecție

Majoritatea au vulnerabilități: dacă stochezi bitcoini local, trebuie să faci regulat un back-up pentru cazul în care se corup datele; un portofel online oferă grade diferite de securitate împotriva hackerilor – de la foarte ridicat (autentificare multi-factor) până la cea de baza (user și parola)

 

Tranzacții(exchange) și portofelele online

Există o varietate de oferte disponibile de exchange-uri si soft pentru portofele virtuale. Unele sunt exchange-uri profesioniste, pentru traderi specializați, alte sunt simple portofele cu capabilități limtate de vânzare – cumpărare

Majoritatea exchange-urilor și portofelelor virtuale stochează informația privind cantitatea de monedă deținută, la fel ca un cont bancar.

Exchange-urile și portofelele virtuale sunt cea mai buna opțiune dacă dorești să folosești bitcoin în mod regulat, dacă nu dorești neaparat să fii anonim și nu te deranjează procedurile birocratice care presupun de obicei o dovadă a identității și informații de contact detaliate

În majoritatea țărilor legea specifică că orice tranzacție financiară trebuie să respecte principiul „cunoaște-ți clientul” și cerințele pentru evitarea spălării banilor

Cele mai mari platforme de tranzacționare bitcoin sunt Bitfinex (Hong Kong), Bitstamp (US), BTC-e , Kraken (US), Huobi (China și Hong Kong), OKCoin (China) și BTCC (China).

Coinbase este un portofel virtual popular și serviciu de tranzacționare care permite cumpărarea de bitcoin cu euro sau dolari americani. Compania oferă aplicații web și pe mobil. Inițial disponibil doar in SUA, acum poate fi accesat și din multe țări europene.

Circle oferă utilizatorilot din toată lumea posibilitatea de a stoca, trimite și schimba bitcoin. În acest moment doar cetățenii americani pot sa facă legătura directă cu un cont bancar, dar există și posibilitatea cardurilor de debit sau de credit. Sunt disponibile aplicații pentru iOS și Android.

Xapo este o altă alternativă pentru tranzacționarea de Bitcoin. Oferă și o monedă proprie care poate fi convertită

O dată ce ți-ai creat contul, va trebui să-i asociezi un cont bancar pentru a putea face tranzacții. De obicei, asta presupune și plata unui comision

Aveți grijă ca tranzacțiile să nu presupună transferul de bani in străinătate (tranzacția sa fie făcută printr-un intermediar străin). În acest caz comisioanele pot fi foarte mari

De asemenea, este posibil să se accepte doar conturile de la bănci doar din anumite state

Variante pentru România

În aceasta secțiune vom vedea care sunt cele mai facile metode de a tranzacționa criptomonede dacă ești în România (cu lei sau cu euro).

După cum spuneam mai sus, vei avea nevoie de un portofel digital.

Nu voi lua în calcul varianta de cold wallet – costă peste 50 de euro și nu te ajută decât daca investești sume mari de bani sau ești obsedat de securitate. Un hot wallet folosit corespunzator ar trebui sa fie sigur

Hot walletul poate cel mai bun este Jaxx

Poate fi instalat pe telefon (Android sau iOS) sau pe calculator/ laptop (Windows, OS X, Linux) şi nu necesită multe cunoştinţe tehnice. Poate stoca zeci de monede virtuale.

Mai jos un mic filmuleț cum poate fi utilizat:

1. Poti cumpara bitcoin cu lei prin www.btcxchange.ro fara portofel digital extern

Este primul exchange de bitcoini din România care are în componenţa sa şi un portofel personal digital intern.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că pentru btcxchange.ro nu ai nevoie de aplicaţia jaxx ca să cumperi bitcoini.

Îţi faci cont, îl activezi în 2-3 paşi, transferi lei din contul tău personal şi după, cumperi bitcoini.

Este foarte uşor de folosit şi rapid în comenzi.

Asemănător btcxchange.com este şi bitcoinromania.ro.

Cu această platformă poţi cumpăra chiar şi ethereum.

2. Cumpără bitcoini cu lei prin coinflux.com dar cu ajutorul unui portofel digital extern (jaxx)

Un alt exchange virtual din România, de data aceasta este vorba de coinflux.com, o plaformă cu ajutorul căreia poţi cumpăra mai multe monede virtuale printre care şi bitcoini.

Poţi cumpăra bitcoini cu lei însă în momentul în care vrei să-i depozitezi trebuie să alegi varianta de portofel digital extern şi să aloci o adresă bitcoin pe care o poţi găsi în aplicaţia jaxx.

Exemplu de adresă bitcoin: 2d14KT3sYiLioe2PxVXzeg9pXz7ugKZF2F1 După ce faci achiziţia, în câteva ore procentul de bitcoin cumpărat se va trimite automat către portofelul digital

Nu este obligatoriu să cumperi un bitcoin întreg. Poţi cumpăra o mică particică de exemplu: 0.000134 BTC.

În momentul în care ai cumpărat bitcoini de pe coninflux.com poţi să-i păstrezi sau poţi ulterior să cumperi alte monede cu bitconii cumpăraţi.

3. Cumpara bitcoin cu euro sau dolari prin kraken.com

Este, probabil, unul dintre cele mai cunoscute exchange-uri de monede virtuale din lume.

În ultima perioadă s-a mişcat destul de greu, dar acum şi-a revenit şi se mişcă rapid. Asemenea btcexchangec.com, este o platformă care are integrată şi partea de portofel digital.

Partea interesantă la kraken este că poţi cumpăra undeva la 20+ monede virtuale de pe platforma lor (inclusiv bitcoin, ethereum, ripple, etc).

4. Changelly.com -Cumpără / vinde bitcoini cu alte monede virtuale – exchange între monede virtuale

O platformă care este folosită de mulţi români. Să spunem că ai cumpărat bitcoini prin coinflux şi doreşti să cumperi cu ei alte monede virtuale.

Tot ce trebuie să faci este să intri pe Changelly.com şi să realizezi exchange-ul.

Poţi cumpăra orice monedă cu ajutorul bitcoinului. Procesul de vânzare este:

  1. Trimiţi o adresă bitcoin din Jaxx (portofelul virtual) – livrezi o sumă de bitcoins din portofel în changelly.com
  2. Cumperi cu bitcoini orice monedă
  3. Monedele obţinute/tranzacţionate le adaugi în portofelul virtual cu ajutorul unei adrese noi a criptomonedei cumpărate.

O altă platformă de exchange între monede este Binance.co. La fel de apreciată în România.

5. Cumpără bitcoini prin CFD-uri – conturi de tranzacţionare – ex. xtb.com

Acum am ajuns într-o zonă în care mulţi spun că este foarte complicat.

Eu sunt de părere că nu este şi se potriveşte mai mult celor care nu doresc riscul de a pierde monedele sau de a le i se fura/hack-ui.

Dacă alegi CFD-urile, înseamnă că tot ce am scris mai sus este inutil pentru tine pentru că nu mai ai nevoie de un portofel virtual.

Ai nevoie doar de un cont de tranzacţionare. Eu îi recomand pe cei de la xtb.com, dar îţi spun că nu sunt singurii care tranzacţionează bitcoini. Practic, tu vei cumpăra doar anumite titluri/contracte şi te vei ocupa doar de tranzacţionare.

În acest caz, procesul de cumpărare este mult mai uşor. Tot ce ai nevoie este un cont de tranzacţionare şi poţi începe.

Să ştii că în cazul acesta este puţin mai riscant. În doar 15 minute poţi începe să tranzacţionezi.

Instrumentele financiare derivate tranzacționabile în marja sunt foarte riscante din cauza volatilitatii și a efectului de levier. Pierderile pot depăși marja blocată.

Dacă vrei să speculezi, îţi recomand şi această metodă, dacă vrei să-i păstrezi pe termen lung, îţi recomand să mergi pe una dintre variantele 1-4.

Lasă un răspuns

Fii primul care lasă un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notificare