Ce mai poate oferi tehnologia blockchain în afară de bitcoin

Spread the love

Tehnologia blockchain a devenit faimoasă în special datorită aplicațiilor sale din domeniul financiar și al afacerilor. Piața criptomonedelor si Ofertle inițiale de monedă = Initial Coin Offerings (ICOs) încă domină discuțiile și miliarde de dolari sunt atrase în investiții. De fapt, oamenii sunt atrași de o noua posibilitate de a face bani și nu neaparat de noua tehnologie disponibilă.

Suntem tentați să trecem cu vederea alte posibile aplicații pe care le poate avea tehnologia blockchain sau distributed ledger technology (DLT).

Dar securitatea, transparența și împiedicarea modificărilor neautorizate ar putea fi caracteristici folositoare pentru aplicațiile priovind luarea deciziilor în comunități, libertatea de exepresie sau securitate personală în mediul online. Toate acestea pot duce cu adevărat la atingerea scopurilor democrației participative.

De exemplu, platforma Horizon State (https://horizonstate.com/), a anunțay recent o serie de parteneriate în care mecanismul de votare al platformei va fi folosit intr-un efort de încurajare a implicării cetățenilor în deciziile publice. Si platforma Sapien(https://www.sapien.network/) – o platformă socială descentralizata, a obținut 11 milioane dolari de ka propriul ICO (ofertă inițială de monedă), pentru asigurarea mijloacelor de publicare necesare creatorilor de conținut media.

Alte proiecte, precum Substratum (https://substratum.net/), o companie americana de dezvoltare software, a construit un ecosistem descentralizat pentru partajarea de resurse de procesare și date.

Să le luam pe rănd:

1. Votul electronic

În ciuda existenței democrației in multe părți ale lumii, mecanismele care să faciliteze procesele democratice sunt destul de imperfecte. De exemplu, doar în ultiml timp și în zone limitate guvernele au implementat votul electronic la alegeri.

La votul electronic („e-voting”), alegătorii folosesc un echipament lectronic să voteze și să transmită votul lor mai departe. Alegerea făcută este înregistrata chiar pe mașină sau aceasta generează un token pe care este salvată alegerea (votul).

Votul electronic a fost folosit prima data in Estonia in 2001. De atunci în această țară metoda s-a generalizat.

Principala problemă la alegeri este să se evite frauda. Modalitatea clasică de organizare a alegerilor nu poate garanta lipsa fraudelor, dar nici la votul electronic nu este prea ușor să asiguri integritatea procesului. Aici intervine tehnologia blockchain care poate să prevină intervențiile neautorizate.

De exemplu, Horizon State promovează utilizarea tehnologia blockchain în alegeri. Patforma lor oferă posibilitatea organizațiilor de a vota prin intermediul unor pachete digitale securizate. Voturile sunt înregistrate in blockchain-ul de la Ethereum, care asigură permanența și imutabilitatea. Identitatea votanților este protejată și nu pot fi făcute modificări ulterioare.

După un ICO (ofertă inițială de monedă) reușit anul trecut, Horizon State încearcă să gasească mai mulți clienți pentru platformă. Recent un economist(Dr. Marzuki Usman) si un grup socio-religios (Nahdlatul Ulama) din Indonezia s-au arătat interesați de concept. Se dorește implicarea în reforme sociale menite să faciliteze democrația directă, participarea cetățenilor în luarea deciziilor.

2. Libertatea de exprimare

Democrația se află în pericol și din cauza influenței nefaste pe care o au platformele centralizate (gen facebook) asupra libertății de exprimare. Nu doar că sunt limitate punctele de vedere care sunt accesibile publicului larg, dar prin campamii de dezinformare sunt influențate opiniile și comportamentul utilizatorilor.

Site-urile (platformele) de socializare au o politică strictă față de ce poți publica. Mai mult, o dată ce ai publicat ceva, rebubți preactic la drepturile tale asupra materialului – compania deținătoare a platformei poate folosi acel material în propriul interes. De asemnea, cenzura este o practica des întâlnită, pe baza unor algoritmi obscuri care teoretic elimină tot ce este considerat ofensator. Cu toate acesta știrile false (fake news) continuă să prolifereze.

Ca răspuns, platformele care se bazează pe tehnologia blockchain, precum Sapien, oferă alternative la platformele centralizate. Aceste alternative asigură securitatea datelor private, criptand toate informațiile din rețea si pleacă de la principiul că fiecare este liber să-și susțină propria părere. Conținutul poate fi oferit gratuit sau contra cost printr-un mecanism special, dar niciodată nu poate fi preluat de platforma respectivă pentru propriile câștiguri.

3. Dreptul la viață privată și protecția datelor

Protecția datelor personale și a vieții private au devenit o problemă tot mai mare a utilizatorilor. Unele guverbe au ajuns chiar să monitorizeze și să reglementeze activitățile de pe internet, limitând ce pot face utilizatorii online. Dar când vine vorba de protecția datelor personale, nu există același interes de acționa – guvernele tind sa nu dea prea mare importanță acestor aspecte.

Proiecte bazate pe tehnologia blockchain încearcă să corecteze aceste aspecte. Substratum, de exemplu, Încearcă sa ofere o soluție persoanelor care trăiesc în tări în care accesul la internet este restricționat. O rețea descentralizată bazată pe blockchain oferă utilizatorilor posibilitatea de a folosi în comun infrastructura. Utilizatorii pot accesa aplicatii si pagini web fără să mai aiba nevoie de centre de date centralizate.

Comentând relatia dintre internet și cenzură, Christian Pope, CMO la Substratum, a reafirmat poziția companiei referitoare la acest subiect: „Nu vom ajunge la un rezultat acceptabil prin cenzura impusă de un guvern sau altul. Succesul poate fi obținut doar prin verificare individuală, nu prin ingerință guvernamentală”. Dacă se oferă posibilitatea fiecărei persoane să-și asigure securitatrea și să poată decide singur ce vrea si ce nu vrea să vadă, atunci cenzura unei autorități nu mai are motive să mai existe.

Dar nu numai guvernele încearcă să limiteze libertatea de pe intenet – se știe că și companiile private sunt destul de invazive – Google și Facebook sunt renumite pentru că ne preiau datele și apoi le folosesc pentru propriile interese.

Alterori astfel de companii sunt iresposabile sau incompetente – cazurile de la Equifax și Yahoo sunt destul de cunoscute.

Facebook ar putea fi considerat ‘capul răutăților’ – platforma socială care practic nu are concurenți nu se jenează să=și oblige utilizatorii să cedeze toate drepturile asupra a ce se postează sau a datelor care sunt obținute în urma interacțiunii cu utilizatorii. Numai ultimul scandal cu Cambridge Analytica a afectat peste 87 de milioane de utilizatori facebook.

Să nu uităm însă și de un alt aspect – criptomonedele pot oferi astăzi libertate deplină de tranzacționare, într-o modalitate anonimă, simplă și practic instantanee. Monede virtuale precum verge sau dash promit anonimitate si securitate deplină.

Proiecte precum Decentralized Identity Foundation (DIF) își propun să dea utilizatorilor un control deplin asupra informațiilor personale. În final, DIF va permite crearea unui sistem universal de verificare care va permite utilizatorilot, aplicațiilor și echipamentelor să valideze identitățile fără a avea nevoie de un sistem centralizat. Inițiativa DIF permite utilizatorilor să-și înregistreze identificatori unici pentru orice persoană, organizație, mașină, etc., să stocheze în siguranță informațiile și să decidă ce să partajeze cu ceilalți. Aceste credențiale ar putea să fie folosite la autentificarea în diferite contezete – pe portale, conturi de mail, etc.

DIF utilizează tehnologia blockchain și se bazează pe conceptul de Zero-Trust pentru a preîntâmpina atacurile sau utilizarea neautorizată a informațiilor. Acest proiect a primit susținere în ultimul timp de la companii importante precum IBM sau Hyperledger.

Un fel de concluzie

Succesul proiectelor prezentate mai sus ae trebui să deminstreze că tehnologia blockchain nu este folosită doar la criptomonede. Această tehnologie poate avea un impact major de promovare a proceselor democratice descentralizate, putând determina scăderea puterii centrale asupra cetățenilor.

Mecanismele de votare bazate pe blckchain pot încuraja oamenii sa participe la alegeri și în procesele de luare de decizii. Chiar și persoanele de obicei dezinteresate pot fi convonse că votul lor contează. Iar prin încurajarea descentralizării și a proceselor specifice democrației directe, astfel de platforme duc la minimizarea influenței pe care le au guvernul (puterea) central asupra cetățenilor. În plus, utilizatorii devin proprietarii exclusivi asupra propriilor date și informații personale.

Blockchain încurajeaza asumarea responsabilității pentru propriile acțiuni. Transparența și protecția împotriva modificărilor neautorizate oferă posibilitatea participanților să cunoască istoricul si starea actuală a tranzacțiilor. Astfel activitățile dubioase pot fi identificate și combătute.

Comentariile nu sunt permise.