Ce este Ethereum

Spread the love

Ethereum-ul este asemănator cu Bitcoin-ul, deoarece este o moneda virtuală – ca urmare tot ce este prezentat în articolul despre Bitcoin (link) este valabil și pentru ether.
Ethereum-ul nu este însă doar o altă monedă virtuală, alături de multe altele – ea are ceva specific – se bazează pe ethereum. Sa vedem ce inseamna Ethereum

Înainte de a putea înțelege ce este Ethereum, este important să înțelegeți mai întâi Internetul.

Astăzi, datele noastre personale, parolele și informațiile financiare sunt în mare parte stocate pe calculatoarele altor persoane – în cloud și/sau pe servere deținute de companii precum Amazon, Facebook sau Google. Chiar și acest articol este stocat pe un server controlat de o companie care se obligă să păstreze aceste date și să le pună la dispoziția celor autorizați, în cazul în care i se cere acest lucru.

Această configurație are o serie de facilități, deoarece aceste companii implementează echipe de specialiști pentru a ajuta la stocarea și securizarea acestor date și pentru a elimina costurile legate de găzduire și de

uptime.

Dar, cu această comoditate, există și vulnerabilitate. După cum se știe, un hacker sau un guvern poate obține acces la fișierele dvs. fără știrea dvs., influențând sau atacând un serviciu terț – ceea ce înseamnă că pot fura, prelua sau modifica informații importante.

Brian Behlendorf, creatorul Apache Web Server, a mers atât de departe încât să eticheteze acest design centralizat „păcatul original” al Internetului. Unii ca Behlendorf susțin că internetul a fost întotdeauna menit să fie descentralizat și a apărut o tendință care folosește noi instrumente, inclusiv tehnologia blocurilor, pentru a contribui la atingerea acestui obiectiv.

Ethereum este una dintre cele mai noi tehnologii pentru a se alătura acestei mișcări.

În timp ce Bitcoin urmărește să concureze PayPal și tranzacțiile bancare online, ethereum are scopul de a concura si in final înlocui pe terții de internet – cei care stochează date și execută diverse tranzacții financiar – bancare.

„Computerul mondial”

Pe scurt, ethereum dorește să fie un „calculator mondial” care ar descentraliza – și unii ar argumenta că ar și democratiza – modelul client-server existent.

Cu seria ethereum, serverele și norii sunt înlocuiți de mii de așa-numite „noduri” conduse de voluntari din întreaga lume (formând astfel un „calculator mondial”).

Viziunea este că ethereum ar permite aceleași funcționalități oamenilor din întreaga lume, permițându-le să concureze pentru a oferi servicii pe lângă această infrastructură.

Navigând printr-un magazin obișnuit de aplicații, de exemplu, veți vedea o varietate de butoane pline de culoare, reprezentând totul, de la servicii bancare, până la aplicații de mesagerie. Aceste aplicații se bazeaz

ă pe compania (sau un alt serviciu terță parte) pentru a stoca informațiile dvs. privind cardul de credit, istoricul achizițiilor și alte date personale – undeva, în general în servere controlate de terți.

De asemenea, alegerea aplicațiilor dvs. este, de asemenea, guvernată de terțe părți, deoarece Apple și Google mențin și curăță (sau, în unele cazuri, cenzurează) aplicațiile specifice pe care le puteți descărca.

Luați exemplul unui serviciu online de documente precum Evernote sau Google Docs.

Ethereum, dacă totul merge conform planului, ar readuce controlul datelor din aceste tipuri de servicii către proprietar și drepturile creative asupra autorului.

Ideea este că o entitate nu va mai avea control asupra notelor dvs. și că nimeni nu poate interzice brusc aplicația în sine, luând temporar toate notebook-urile offline. Numai utilizatorul poate efectua modificări, nu orice altă entitate.

În teorie, aceasta combină controlul pe care oamenii l-au avut asupra informațiilor din trecut cu informațiile ușor accesibile la care suntem obișnuiți în era digitală. De fiecare dată când salvați modificări sau adăugați sau ștergeți date, fiecare nod din rețea face schimbarea. Merită remarcat faptul că ideea a fost întâmpinată cu scepticism.

Deși aplicațiile par a fi posibile, este neclar ce aplicații de tip blockchain vor fi de fapt utile, sigure sau scalabile și dacă vor fi la fel de convenabile pentru a fi folosite ca și aplicațiile pe care le folosim astăzi.

Dar cum funcționează, în practică? Citiți mai multe pentru a afla cum este obținut ether-ul, ce se întâmplă atunci când are loc o tranzacție și cum funcționează rețeaua.

Lasă un răspuns

Fii primul care lasă un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notificare