Ce este Bitcoin

Spread the love

Bitcoin este o formă de monedă digitală, creată și deținută electronic. Nimeni nu o controlează. Bitcoin-urile nu sunt tipărite, cum ar fi dolari sau euro – sunt produse de oameni și de către din ce în ce mai multe companii, prin intermediul computerelor din întreaga lume, folosind software care rezolvă probleme matematice. Este primul exemplu al unei categorii de bani aflată in continuă creștere, cunoscută sub numele de criptocurrency.

Ce o face diferită de valutele obișnuite?

Bitcoin poate fi folosit pentru a cumpăra produse online. În acest sens, se aseamănă cu dolarii convenționali, euro sau yeni, care sunt, de asemenea, tranzacționați digital.

Cu toate acestea, cea mai importantă caracteristică a lui Bitcoin și lucrul care îl diferențiază de banii convenționali este faptul că este descentralizat. Nicio instituție nu controlează rețeaua Bitcoin. Acest lucru îi face pe unii oameni să fie mai încrezători, știind că nu este o bancă mare care-și poate controla banii.

Cine a creat-o?

Un dezvoltator de software numit Satoshi Nakamoto a propus Bitcoin, un sistem electronic de plată bazat pe un algoritm matematic. Ideea era de a produce o monedă independentă de orice autoritate centrală, transferabilă electronic, mai mult sau mai puțin instantaneu, cu taxe de tranzacție foarte scăzute.

Cine o imprimă?

Nimeni. Această monedă nu este tipărită fizic de către o bancă centrală. Se știe ca băncile centrale nu răspund direct in fața populației și își fac propriile reguli – ele pot pur și simplu să producă mai mulți bani pentru a acoperi datoria națională, devalorând astfel moneda.

În schimb, bitcoinul este creat digital, de o comunitate de oameni pe care oricine se poate alătura. Bitcoin-ul este „minat”, folosind puterea de calcul într-o rețea distribuită.

Această rețea procesează, de asemenea, tranzacțiile efectuate cu moneda virtuală, făcând în mod eficient rețeaua proprie de plată.

Deci nu poți să generezi oricăți bitcoin?

Așa e corect. Protocolul de tip bitcoin – regulile care îl guvernează – afirmă că doar 21 de milioane de bitcoine-uri pot fi create vreodată de mineri. Cu toate acestea, aceste monede pot fi împărțite în părți mai mici (cea mai mică sumă divizibilă este o sută de milioane dintr-un bitcoin și se numește „Satoshi”, după fondatorul bitcoinului).

Pe ce se bazează bitcoin?

Moneda convențională s-a bazat pe aur sau argint. Teoretic, știai că, dacă ai dus un dolar la bancă, ai putea să primești înapoi o anumită cantitate de aur(acest lucru nu a funcționat, de fapt, niciodată). Bitcoin-ul nu se bazează pe aur; se bazează pe matematică.
În întreaga lume, oamenii folosesc programe software care utilizează o formulă matematică pentru a produce bitcoins. Formula matematică este disponibilă gratuit, astfel încât oricine să o poată verifica.
Software-ul este, de asemenea, open source, ceea ce înseamnă că oricine îl poate verifica, pentru a se asigura că face ceea ce se presupune.

Care sunt caracteristicile Bitcoin-ului?

Bitcoin are câteva caracteristici importante care îl diferențiază de monedele susținute de guvern:
1. Este descentralizat – Rețeaua Bitcoin nu este controlată de o singură autoritate centrală. Fiecare mașină care exploatează operațiunile bitcoin și procesează tranzacțiile face parte din rețea, iar mașinile funcționează împreună. Asta inseamna că, teoretic, o autoritate centrala nu poate să stabilească politica monetara si sa provoace o criză – așa cum Banca Centrala Europeana a decis să o facă in Cipru la inceputul anului 2013. Și chiar daca o parte din rețea este offline din anumite motive, banii continuă să respecte regulile stabilite.

2. Este ușor de configurat – Băncile convenționale te fac să parcurgi o mulțime de proceduri birocratice petru a deschide un cont bancar. Configurarea conturilor comercianților pentru plată este o altă sarcină demna de Kafka. În schimb, o adresă bitcoin se configurează în câteva secunde, fără sa pună nimeni întrebări și fără nicun fel de cost = gratis.

3. Este anonim – Utilizatorii pot deține mai multe adrese bitcoin, care nu sunt legate de numele, adresa sau alte informații personale ale titularului

4. Este complet transparent … Bitcoin stochează detaliile fiecărei tranzacții care sa întâmplat vreodată în rețea într-o versiune imensă a unui jurnal general, numită blocul de blocuri. Un bloc conține toate informațiile cunoscute desprea acea tranzacție.

Dacă aveți o adresă Bitcoin utilizată public, oricine poate să spună câte biți sunt stocați la acea adresă. Pur și simplu nu știu că e a ta.

Există măsuri pe care oamenii le pot lua pentru a-și face activitățile mai opace pe rețeaua Bitcoin – de exemplu, nu folosesc aceleași adrese bitcoin la fiecare tranzacție.

5. Taxele de tranzacționare sunt foarte mici – Banca dvs. vă poate percepe un comision ce poate ajunge și la 10 EUR pentru transferurile internaționale. Bitcoin nu are astfel de comisioane.

6. E rapid – Puteți trimite bani oriunde și va ajunge câteva minute mai târziu, imediat ce rețeaua Bitcoin procesează plata.

 

Dar cum funcționează, în practică? Citiți mai multe pentru a afla cum sunt obținute bitcoinurile, ce se întâmplă atunci când are loc o tranzacție bitcoin și cum funcționează rețeaua.

 

Lasă un răspuns

Fii primul care lasă un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notificare