Crezi că știi ce este un smart contract?

Spread the love

E imposibil ca o persoană interesată de criptomonede să nu fi auzit de contractele smart. E un termen aproape la fel de des folosit ca și blockchain dar probabil și mai puțin înțeles cu adevărat.

A doua monedă ca valoare de pe piață – ether(eum) este de fapt o platformă pentru astfel de contracte. O serie de alte criptomonede de top își fac reclamă cu facilități similare: EOS, TRON, NEO,
STRATIS, etc.

În ultimul timp aceste platforme se laudă că au trecut la un nivel superior – aplicații (DApps, web 3, etc) care rulează pe blockchain, dar până să ajungem acolo, să vedem mai intâi ce ar fi
contractele smart. Pănă la urmă valoarea viitoare pentru ethereum, eos sau tron va depinde în mare măsură de succesul sau eșecul acestei tehnologii.

Ce este un smart contract

Un contract este o înțelegere între două părți. Un contract smart este un contract obișnuit în care condițiile și buna sa desfășurare sunt evaluate de un cod al unui calculator. În loc să se bazeze pe
sistemul judiciar sau pe avocați, la contractele smart se folosește pe un cod (software) strict și ar trebui să poți fi sigur că executarea contractului se va desfășura conform înțelegerii.
De exemplu, dacă ma angajez să vănd peste 3 luni 1 bitcoin la un preț de 5000 $ unei alte persoane (să zicem Diana), contractul smart va garanta Dianei transferul a 1 bitcoin din portofelul meu după 3 luni iar mie 5000 $ din contul Dianei.

Care ar fi avantajele

– contractele devin obligatorii și execuția lor conform înțelegerii este garantată
– nu este nevoie de alte persoane/ mecanisme pentru garantarea execuției
– astfel nu mai ai nevoie de avocați, mediatori, judecători, arbitri, etc.

Pare fantastic – de ce nu trecem cu toții la această tehnologie? Din păcate nu e chiar așa de simplu – există numeroare probleme…

Care sunt problemele
1. contractele smart nu sunt prea inteligente
Un contract cu adevărat inteligent ar trebui să ia în considerare toate circumstanțele posibile, astfel încât să acopere toate posibilitățile care ar putea să apară.
De fapt, însă, un smar contract nu are decât un set limitat de reguli rigide.

2. sunt prea complexe
Pentru a rezolva problema de la primul punct, contractele devin tot mai complicate și astfel posibilitatea să apară erori este tot mai mare. S-ar părea că în locul unui avocat super-specializat,
trebuie să apelezi la un programator super-specializat.

3.nu au fost întotdeauna respectate
Așa cum a dovedit incidentul DAO de la ethereum, este posibil ca un contract să nu fie respectat.
Reamintesc că la acel contract cineva a descoperit o breșă prin care a obținut profituri uriașe, fără însă a încălca regulile stabilite de contract (pur și simplu contractul avea o scăpare). A urmat
un hardfork prin care ethereum(ETH) a revenit cu blockchain-ul la situația anterioară. Unii nu au fost de acord, și astfel a apărut ethereum clasic (ETC).

4. sunt oare folositiare în practică?
Să presupunem că facem un contract prin care mă angajez să dau o mașină Dianei în schimbul a 3000 USD. Această sumă va fi transferată din contul Dianei în al meu în momentul în care mașina ajunge în posesia ei. Dar cum poate stabili un smart contract că mașina chiar a fost livrată? Ar fi nevoie, probabil, de o terță persoană care să confirme. Și atunci cu ce mă ajută contractul smart?

Concluzie
În momentul de față contractele smart nu sunt utile decăt în câteva domenii: tranzacții excluxiv cu de valori virtuale (ex. schimb de criptomonede) sau jocuri de noroc online. În domeniile economiei „clasice” se fac doar experimente.
Asta nu înseamnă că aceste contracte nu au viitor. Doar că va dura destul de mult timp până vor fi cu adevărat folositoare (probabil mult mai mult decăt acceptarea pe scară largă a criptomonedelor ca instrument de plată în locul valutelor tradiționale)

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

1 Comentariu on "Crezi că știi ce este un smart contract?"

avatar
  Subscribe  
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Notificare
Teodor Scortan
Guest