Va urma o scădere a prețului la Bitcoin?

Spread the love

Conform unui raport Bloomberg din 12 martie (https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-12/bitcoin-momentum-indicator-suggests-rally-risks-winding-down), există premise ca prețul la Bitcoin să scadă accentuat în perioada următoare

Analiza se bazează pe un indicator numit Moving Average Convergence Divergence, care are o tendință de scădere de la jumătatea lunii februarie.

Motive invocate pentru o posibilă scădere a valorii bitcoin:
– la precedenta cădere de la peste 6000$ la sub 4000$, acest indicator avusese o evoluție similară
– bitcoin a încercat în ultima perioadă să spargă bariera de 4000$,lucru reușit doar pentru perioade foarte scurte, urmate de corecții de preț
– creșterea bitcoin din ultimele luni (de aproximativ 20%) este mult sunb cea a altor criptomonede (în aceeași perioadă ethereum a crescut cu 60%)

Ce înseamnă Moving Average Convergence Divergence?
Este un indicator care măsoară dinamica (momentul) unui trend. Când scade e semnal de vânzare, când crește e semnal de cumpărare. Lucrurile pot fi puțin mai complicate, putând fi considerată o linie de semnal ca divergență între evoluția prețului si evoluția MACD, dar nu are rost să intrăm în amănunte.
Explicație MACD: https://www.investopedia.com/terms/m/macd.asp
Se calculează ca diferență între o medie din ultimele 12 perioade (de exemplu ore, zile, etc) și o medie din ultimele 26 perioade. Cu alte cuvinte care e diferența între trendul din ultimele 12 perioade față de cel din ultimele 26 perioade.
Media este EMA, care are o formulă complicată. Explicată simplu, este o medie care pune accent (pondere mai mare în calcul) pe ultima perioadă și mai puțin pe cele mai vechi.
Vezi: https://www.investopedia.com/terms/e/ema.asp

Are oare vreo relevanță acest indicator? S-ar părea că da – e prin 1970, de cănd a apărut, s-a demonstrat că poate prevedea, în anumite condiții , evoluția prețului la diferite tipuri de instrumente financiare.

Sunt indicatorii tehnici chiar așa de importanți?
După cum am demonstrat într-un articol anterior – http://webafacere.ro/2019/03/07/swing_trading/ – utilizarea unor indicatori oricât de simpli poate ajuta în realizarea predicțiilor și obținerea unor profituri. Dar câștigurile nu sunt sigure, nu sunt însemnate și trebuie calculate ținând seama de comisionul / tranzacție și de momentul tranzacției (chiar dacă faci, de exemplu, un ordin de vănzare la prețul afișat de piață, nu-ți garantează numeni că vei avea un cumpărător la acel preț într-un timp foarte scurt).
Meotde matematice de predicție în acest domeniu există de aproape 50 de ani (vezi https://en.wikipedia.org/wiki/Stock_market_prediction), dar pentru un trader obișnuit ele nu sunt relevante – singur nu vei reuși niciodată să aplici cu succes astfel de metode.

Concluzie
Acești indicatori trebuie luați în calcul doar orientativ – ei nu sunt siguri dar pot oferi informații suplimentare privind o evoluție ulterioară a pieței.
Dacă faci tranzacții de unul singur, ar fi mai bine să gândești strategii pe termen mediu și lung – este dovedit că aproape nimeni nu poate să „învingă piața”= beat the mmarket. Peste 75% dintre conturile individuale de tranzacționare pe orice tip de bursă (exchange) sunt în pierdere.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Fii primul care lasă un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notificare