Chiar trebuie să plătesc impozit la ANAF pentru castigurile din criptomonede?

Spread the love

Raspunsul simplu este: DA!
Un articol foarte bun pe această temă îl găsiți aici:
https://www.hotnews.ro/stiri-specialisti_deloitte-22958662-criptomonedele-prima-reglementare-specifica-din-legislatia-nationala-prin-codul-fiscal.htm

Pe scurt:
– pentru veniturile din 2018 se declară la venituri din alte surse, pentru 2019 au apărut reglementări specifice prin Legea 30/2019.
– impozitul este de 10% pentru ambii ani, dar modul de calcul al bazei de impozitare diferă – în 2018 se impoziteaza orice venit, iar în 2019 câștigul – de exemplu daca am cumparat bitcoin de 500 lei si la-m vandut cu 700 lei, in 2018 plătesc 700*10%=70lei iar in 2019 (700-500)*10%=20 lei.
– nu se impozitează sub 200 lei / tranzacție (cu condiția de anu depăși 600 lei / an)
– Momentul impozitării este cel în care obții un căștig – atunci cand transformi monedele virtuale în monede clasice (lei, dolari, etc) sau când achiziționezi bunuri și servicii. Dacă schimbi bitcoin în ethereum, chiar dacă obții un profit din aceasta tranzacție, NU se consideră că este un câștig impozabil – mmotivele sunt explicate în articol

Să presupunem că nu vrei să declari aceste venituri – poate ANAF să te tragă la răspundere?

S-ar părea că momentul achiziției de moneda virtuala NU trebuie sa fie anonim – poți cumpăra bitcoin de 1000 de lei și apoi sa-i pierzi cu totul, deorece nu mai ai acces la ei (ai pierdut accesul la portofelul virtual) – nu este necesară o justificare mai complicată de atât. vom vedea însă că lucrurile nu stau chiar așa – vezi mai jos .

Deoarece câstigul impozabil va fi determinat doar în momentul conversiei monedelor virtuale în lei (sau altă moneda clasica) sau în momentul achiziției de bunuri și servicii, înseamnă că este suficient ca aceste beneficii să nu poată fi identificate de ANAF.

Să le luăm pe rand:
1. Conversia in monede legale: de obicei se realizează prin exchange-uri și apoi banii ajung în conturi bancare.
Există 3 modalități prin care ANAF ar putea obține informații despre ce ai făcut:
– să faca o campanie prin care să oblige exchange-urile românești să raporteze clienții care au vândut criptomoonede pentru câștig – e destul de probabil să se intample asa ceva la un moment dat
– să aplice o politică similară celei de la jocurile de noroc ( e posibil sa apară o astfel de idee):
1. sa ia de la furnizorii de internet informații privind persoanele care accesează adresele unor exchange-uri și apoi sa trimita scrisori de „amenințare” – practic, însă, ANAF nu va ști dacă ai și obținut vreo sumă impozibilă – poți spune ca ai accesat doar din curiozitate și pentru a cumpăra criptomonede- nu ai făcut altfel de tranzacții.
2. să reglementeze stict accesul la astfel de platforme cum se intamplă la site-urile de jocuri de noroc.
– să facă schimb de informații (sau să le solicite) cu autoritățile fiscale din alte state pe acest subiect – e foarte putin probabil.
ANAF mai poate solicita tranzactiile bancare in care vor apare și sumele din vânzarea de criptomonede, dar nu poate cere acest lucru decat dacă are alte indicii ca ați fi evazioniști.

2. Achiziția de bunuri sau servicii
E destul de dificil pentru ANAF sa le identifice dar:
– se pot solicita raportări de la curieri si apoi efectua verificări între veniturile declarate și bunurile achiziționate (destul de greu de făcut și foarte putin probabil în viitorul apropiat)
– sa urmăreasca tranzacțiile după adresele de monede virtuale – destul de probabil – daca se identifică adresa în care ai achiziționat monedele virtuale, este ușor să se verifice toate tranzacțiile efectuate prin aceastea (din acest motiv este important ca achizițiile să fie anonime – sa nu îți știe nimeni adresa ca apoi să-ți poată urmări tranzactiile.

In concluzie:
– nu folosiți niciodată exchange-uri românești dacă nu vreți să plătiți impozite
– fiți atenți ca adresa în care achiziționați să nu poată fi identificată
– daca exista posibilitatea ca ANAF să aibă motive să vă verifice tranzacțiile bancare, încarcați să le evitați (lucru destul de dificil). Trebuie însă reținut că acest risc este foarte mic.
– în momentul de față poți fi detsul de liniștit dacă urmezi sfaturile de mai sus, că ANAF nu va reuși să te identidice ca beneficar de venituri/ câștiguri din criptomonede. Dar cu cât industia va crește, autoritățile fiscale vor găsi noi și noi modalități de identificare și urmărire a beneficiarilor. Fii atent la știri (și la acest blog, evident !) și ia-ți măsuri de precauție când apar informații noi.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

2 Comentarii on "Chiar trebuie să plătesc impozit la ANAF pentru castigurile din criptomonede?"

avatar
  Subscribe  
cele mai noi cele mai vechi cele mai votate
Notificare
highlow
Guest

este cel mai prost articol puiblicat de niste incompetenti gravi ai societatii.
Cred ca e preluat din cancan.

cititi legea! nu kkkurile de acest gen

satoshi
Guest

cred ca in primul rand ar trebui definit termenul „criptomoneda” …. nu merge impozitat asa pur si simplu ….trebuie specificat clar ce inseamna pentru ei criptomoneda deoarece sunt peste 2000 la momentul asta iar unele din ele chiar nu se incadreaza in categoria criptomoneda.