Bloomberg Businessweek despre Criptomonede

Spread the love

În numărul din 17 decembrie al cunoscutei reviste economice săptămânale, ediția USA, mai multe articole sunt dedicate analizei creash-ului de pe piața criptomonedelor.

Să vedem ce opinie au economiștii reputați și serioși despre viitorul modenedelor virtuale:

1. După nebunie, realitate
Situația din acest moment nu arată prea bine – după perioada de creștere moderată de la începuturi a urmat bonanza din 2017 care a adus bitcoin-ul în lumina reflectoarelor.Se cumpărau criptomonede indiferent de preț, în dorința de îmbogățire rapidă și pentru a nu rata marea „oportunitate” de pe piață.
2018 a arătat că majoritatea cumpărătorilor habar nu avea ce au cumpărat. De fapt, criptomonedele nu pot fi evaluate obiectiv – nu au o valoare intrinsecă – sunt doar rezultatul cererii și al ofertei de pe piață.
Criptomonedele au fost create de împătimiții de criptografie (cryptopunks) pentru a eluda controlul statului sau al instituțiilor financiar – bancar, fiind găndite inițial doar pentru o utilizare limitată, de către cei inițiați. Succesul neașteptat din 2017 ar putea fi chiar cauza eșecului.

2. Loto, bere și bitcoin
În toată lumea numărul ATM-urilot care vând bitcoin a crescut exponențial în ultimii ani. Era și de așteptat să se investească în domeniu, din moment ce se percep comisioane de tranzacțonare de 15-20%.
ATM-urile cele mai profitabile sunt cele plasate în locurile rău – famate, atrăgând criminalii mărunți și fiind folosite de către aceștia ca metodă de spălare a banilor.
Deși activitatea de spălare a banilor prin bitcoin există, ea este relativ redusă – cei mai mulți bani (deja spălați) sunt folosiți pentru speculații pe termen scurt sau pentru fraude cu ICO-uri dubioase.

3. Interviu cu Mike Novogratz
Cunoscut trader de pe Wall-Street, a devenit renumit când a anunțat că se va dedica doar tranzacțiilor cu criptomonede.
A fondat o companie de investiții pe această piață, care acum, evident, este în pierdere.
A rămas însă optimist (fără a mai fi exuberant) și speră că pâna la sfărșitul anului viitor să-și recupereze pierderile.

4. Țara care a pariat pe crypto
Este vorba de Insulelel Marshall care vor să emită propria criptomonedă – SOV.(nicio legătură cu Sotin Ovidiu Vântu)
Majoritatea analiștilor nu-i dau prea mare șanse de succes – este o țară minusculă care are mari probleme financiare și nu va reuși niciodată să susțina prețul criptomonedei prin intervenții directe (cum fac băncile centrale cu banii obișnuiți). De fapt, nici nu-și propune – se încearcă doar obținerea unei finanțări pe termen scurt pentru deficitele existente, iar dacă noua monedă va avea succes, cu atât mai bine; dacă nu țara nu va pierde practic nimic.
O situație similară este și la moneda venezueleană – petro – care a și strâns peste 700 milioane dolari și probabil nu va oferi absolut nimic în schimb.

5. Cum mai merg ICO-urile
Foarte prost. În acest moment este practic imposibil să se mai obțină bani din ICO-uri. Ceea ce este de salutat – se estimează că aproximativ 80% sunt frauduloase sau cel puțin mincinoase iar 60% dispar cu totul după primele 4 luni după terminarea ICO-ului.
Cele mai mari ICO-uri din ultimii 2 ani:
EOS – a strâns 4.2 miliarde de dolari. Dacă ați investit în oferta lor inițială, ați pierdut deja 60% din bani. Există multe semne de întrebare cu privire la modul de acțiune a companiei din apatele monedei – Black.one
TELEGRAM – 1.7 miliarde – a promis să-i folosescă pentru plăți prin serviciul de mesagerie dar practic nimeni nu știe ce s-a făcut cu banii. Moneda s-ar putea lansa în a doua jumătate a lui 2019
PETRO – 735 milioane – susținuta de președintele venezuelian Maduro ar trebui să asigure independența financiară a țării – cel mai probabil e doar o manevra să mai obțină niște dolari americani.
TATATU – 575 milioane – dacă ați investit în așa ceva, deja ați pierdut 94% din bani. Ar fi trebuit să asigure conținut media premium prin intermediul unei platforme. Au încheiat un contract cu Johnny Deep și cam atât….
DRAGON – 420 milioane (-98% valoare !!!) – tot pe divertisment, pare să fi fost organizată de mafia chineză
Restul le puteți vedea în articol.

Un fișier pdf cu toate articolele îl puteți descărca pornind de aici
http://rlsbb.ru/bloomberg-businessweek-usa-december-17-2018/

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Fii primul care lasă un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notificare