Ce este de fapt Ripple și de ce este diferită de restul criptomonedelor?

Spread the love

Centralizată sau descentralizată?

Acum ceva timp am avut o dispută (amicală) dacă Ripple este descentralizată sau nu. Eu am susținut că este centralizată.
Am fost acuzat că habar nu am ce spun, Ripple este descentralizată! Nu voi începe cu definiții, dar cred că tehnic se poate spune că este descentralizată – are de exemplu noduri autonome de validare , dar este cu siguranță controlată (discutabil în ce măsură) de o singură companie și nu poți face tranzacții în blockchain-ul lor decăt dacă ești invitat.
Deoarece filosofia din spatele criptomonedei este una care se bazează pe control (permisiuni), este susținută de o companie-mamă și nu pot intra decât cei aleși în sistem, o consider o criptomonedă centralizată.
Poziția celor de la Ripple o puteți găsi de exemplu aici:
https://www.cryptoglobe.com/latest/2018/12/ripples-cory-johnson-ripple-is-not-decentralized-xrp-is-certainly-decentralized/

De ce i-a crescut prețul rapoortat la bitcoin în ultima perioadă?

Prețul la bitcoin s-a prăbușit și investitorii s-au grăbit să-și ducă banii in ceea ce consideră mai sigur. Iar Ripple se adresează în principal marilor instituții bancare (B2B), fiind astfel considerată de mulți mult mai sigură decăt alte monede virtuale.
Ripple însă nu poate fi folosită direct (precum bitcoin cu care chiar poți cumpăra bunuri sau servicii), ca urmare orice achiziție are scop speculativ.
Valoarea viitoare pe care o va avea Ripple va depinde exclusiv de marile bănci si instituții financiare – o vor adopta sau nu pe scară largă?
Persoanal nu susțin un astfel de proiect – scopul criptomonedelor a fost acela de a oferi tuturor o modalitate de a tranzacționa bunuri și active în afara sistemului bancar tradițional.

Ce este de fapt Ripple?

Ripple este un blockchain open-source, semi-permisiv, condus de o companie – Ripple Labs. S-ar părea ca Ripple nu diferă prea mult de celelalte criptomonede – are un registru descentralizat (distributed ledger), aplicații de tip wallet și o monedă care se indentifică prin XRP și care este tranzacționată la toate exchange-urile specializate.
Dar esită diferențe! Ripple folosește geteways (porți), issuance (emisiuni) și trust lines (linii de încredere)

1. Getways – sunt o facilitate a blockchain-ului, care permite tranzacționarea de active (assets) care nu sunt XRP – asta însemnă că se pot înscrie în lanț si tranzacționa dolari, aur sau chiar bitcoin ori ethereum.

2. Issuance – înseamnă că un anumit activ (să zicem 1 kg de aur) este „legat” (înscris) în registrul (evidența) blockchain-ului

3. Trust lines – asigură tranzacționarea de issuance – se poate face doar între parteneri care se cunosc (XRP pot trimite la oricine dar un issuance pot trimite doar la partenerii pe care îi cunosc și au încredere în mine)

De ce ar dori o bancă să folosească acest mod de tranzacționare ? Deoarece costurile de tranzacționare sunt mult mai mici decât pe cele de pe canalele clasice.

Blockchain-ul de la Ripple este unul care poate fi folosit doar dacă ai anumite permisiuni, nu este la liber cum sunt blockchain-urile de la bitcoin sau ethereum, în care orice poate face orice tranzacție în schimbul unui comision. Acesta este principalul motiv pentru care Ripple este mai degrabă centralizat (trebuie să ai anumite drepturi pentru a-l folosi) decăt descentralizat (liber)

Și aici ajungem la cea mai mare problemă a criptomonedei – de ce mai este nevoie de XRP pentru ca sistemul să funcționeze? Avem deja SWIFT, R3 Corda sau Hyperledger care par să aibă caracteristici mai bune decăt Ripple.
Compania mamă s-a străduit sa mențină valoarea XRP, încercănd să o lege de sistemul creat. Dar dezvoltarea normală a acestui sitem , după părerea mea, va duce la concluzia logică că XRP nu este necesar și poate fi eliminat cu totul fără ca funcționalitățile blockchain-ului din spate să se modifice.
Cănd inveșteti în Ripple, de fapt o faci în Ripple Labs. Cănd investești in Bitcoin sau ethereum, o faci într=o criptomonedă adevărată

Din acest motiv, nu voi investi niciodata in XRP (idealistul din mine se revoltă). Investitorul din mine însă ar putea să cumpere acțiuni la Ripple Labs, iar cea mai simplă modalitate de a o face în acest moment este prin achiziția de XRP.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Fii primul care lasă un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notificare