De ce a scăzut prețul la Bitcoin cu peste 15%?

Spread the love


Șoc mare ieri pe piețele de tranzacționare ale criptomonedelor – în decurs de o oră Bitcoin s-a prăbușit de la 6300 dolari la 5300 (vezi graficul de mai sus).
Asta înseamnă o prăbușire de aproape 15% pentru moneda principală. Celelalte criptomonede au suferit și mai mult, marcănd scăderi de până la 20%(Bitcoin a crescut ca procent din valoarea totală a pieței de la aprox. 51% la 54%).

De ce această prabușire? – Motivul este simplu: s-au înregistrat vânzări masive de bitcoin într-o perioadă foarte scurtă (vezi graficul de mai sus cu volumul de tranzacționare). Cineva a ieșit de pe piața criptomonedelor și a vrut să o facă cât mai rapid.

De ce a avut un impact atât de mare asupra prețului? – dacă ar fi existat cumpărători, valoarea criptomonedelor nu s-ar fi prăbușit!

Există o temere accentuată a investitorilor de ceva timp că bitcoin nu-si va mai reveni vreodata și se îndreaptă spre un colaps. În ultima perioadă:
– bitcoin a dat semne de scădere și părea că nu va rezista la peste 6200 dolari (exista o convingere pe piață în acest sens)
– fork-ul (separarea) de la BitcoinCash din aceste zile naște mari îngrijorări de sustenabilitate a acestei monede (BCH) și de risc de apariție a unor atacuri informatice (chiar unul de tip 51% = cănd blocurile din blockchain sunt compromise de cineva care reușește să controleze mai mult de 50% din totalitatea lor)
– așteptarea privind noile reglementări din domeniu este tot mai lungă – s-ar părea că nu se ia o decizie clară ca să știe toată lumea care este viitorul criptomonedelor în viziunea legiuitorilor din marile state ale lumii (sau poate deja s-a luat dar nu știm noi încă)
Este posibil să asistăm și la o manevră speculativă – pe o piață nesigură care valora ieri peste 210 miliarde dolari (azi doar vreo 180), o mișcare bruscă de vănzare poate duce ușor la prabușiri de preț. Vom vedea în zilele următoare dacă prețul își va reveni – momentan s-a stabilizat pe la 5500 dolari.

Va urma un colaps total? este puțin probabil – criptomonede de astăzi vor continua să existe și vor valora ceva și în viitor (oricăt de puțin, dar nu zero). Marele risc este ca bitcoin să aiba probleme din cauza mineritului care nu mai este profitabil pentru mulți – fără mineri nu se pot face tranzacții cu această monedă si o blocare a acestora ar fi un dezastru.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Fii primul care lasă un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notificare