Sunt criptomonedele cu adevărat anonime?

Spread the love


Există o credință destul de răspăndită că criptomonedele oferă utilizatorilor anonimitate deplină, astfel proprietarii de monede și destinatarii tranzacțiilor ar fi imposibil de identificat. Oare chiar așa este?

Să vedem căt de anonimă este în realitate cea mai importantă criptomonedă – bitcon, care deține peste 50% din capitalizarea de piață a tuturor criptomonedelor.

Bitcoin Nu este anonimă, dar putem spune că este pseudo-anonimă. Să vedem ce înseamnă acest lucru – va trebui să vedem cum funcționează de fapt bitcoin.

Cum se efectuează o tranzacție cu bitcoin?

Protocolul bitcoin este de fapt constituit dintr-o serie de tranzacții. Nimeni nu este înregistrat că proprietar al unei anumite cantitități de monedă – ești recunoscut îm blockchain că deții bitcoin doar dacă ești beneficiarul unor tranzacții !
Aceste tranzacții sunt de fapt pachete de date, printre care adresele de bitcoin de la care se trimite monedă și adresele la care aceasta ajunge. Transferul se poate realiza doar folosind cheia privată a adresei de unde se face transmiterea, pe când adresa unde se transmite este publică (ca să cheltuiești ai nevoie de cheia de securitate a adreseiș ca să primești, e nevoie doar de cheia publică care poate fi cunoscută de oricine).
Pentru eficiență, de obicei sistemul adună la un loc mai multe intenții de tranzacționare și formează o singură tranzacție mai mare.

De ce se consideră că bitcoin îți oferă anonimitate?

În primul rând, spre deosebire de un cont bancar, o adresă de bitcoin nu este legată de identitatea unei anumite persoane. Oricine poate crea o adresă de bitcoin (împreună cu cheia privată aferentă), fără a trebui să-și dea datele personale nimănui.

În al doilea rând, nici tranzacțiile nu sunt legate de identitatea unei persoane. Astfel (atăta timp căt tranzacția este inclusă într-un bloc de către un miner), oricine poate trimite bitcoin de la anumită adresă pe care o controlează (la care deține cheile private) la oricare altă adresă, fără a spune cine este. La fel ca la banii cash, cel care primește nu are nevoie să știe cine i-a trimis monedele !

În al treilea rând, datele din tranzacții sunt trimise printr-o rețea descentralizată de noduri alese la întămplare. Deși accesul la noduri se face pe baza IP-ului, nu este întotdeauna clar dacă tranzacția este generată de pe adresa de IP respectivă, sau se face un forward (o retransmitere) a unei tranzacții care aparține altcuiva.

De ce bitcoin nu este de fapt anonim?

Există 3 motive principale din cauza cărora bitcoin-ul nu este cu adevărat anonim:

Desi transmisia tranzacțiilor se face într-o rețea descentralizată de noduri alese random, se poate identifica originea tranzacției combinând informațiile privind modul de conectare a nodurilor și ce s-a transmis între aceștia.

De asemenea, este suficient ca adresa de bitcoin să fie o singură dată identificată ca aparținând unei anumite persoane, și din acel moment toate tranzacțiile efectuate prin acea adresă sunt legate de persoana identificată ( o dată ce ai fost descoperit, nu mai poți să ascunzi ce faci cu monedele de la adresa de bitcoin respectivă).

Mai mult chiar, de multe ori mai multe adrese ale aceluiași utilizator sunt folosit într-o anumită tranzacție (clustering), astfel, dacă se cunoaște identitatea posesorului unei singure adrese, în urma unei astfel de tranzacșii va fi identificat ca deținător al tuturor adreselor de la care a pornit tranzacția.

Ce se poate face?

Poți folosi TOR, VPN-uri sau alte instrumenteprin care să vă asigurați că adresa de bitcoin pe care o aveți nu poate fi legată de IP-ul tău. Evident, vei depinde de cât de eficiente sunt instrumentele pe care le folosești.

O altă soluție simplă este să-ți schimbi adresa de bitcoin la fiecare tranzacție. Destul de multe portofele (wallet) folosesc automat această opțiune (unii utilizatori se întreabă unde le-a dispărut vechea adresă – ea nu a dispărut, poate fi în continuare folosită, dar s-a creat automat una nouă)

Există și posibilitatea de a folosi un mixer – combinarea tranzacțiilor mai multor utilizatori (de exemplu CoinJoin). Este discutabil cât de eficientă este această metodă, dar făcută corect îngreunează foarte mult identificarea tranzacțiilor.

Binențeles există și criptomonede care se laudă că-ți asigură anonimitatea, precum Monero care este încă dificil de utilizat și s-ar putea sa aibă și unele probleme (vezi de exemplu https://www.wired.com/story/monero-privacy/), sau ZCash care, însă, oferă tranzacții private doar la cerere și dacă ambele părți folosesc această opțiune.

În concluzie, dacă nu te deranjează că cineva poate să te identifice ca proprietar de bitcoin și să știe ce tranzacții faci, poți să nu iei nicio măsură suplimentară (trebuie depus un efort considerabil pentru această identificare și este puțin probabil să încerce cineva cu tine dacă nu tranzacționezi sume mari). Dacă vrei sa fii aproape sigur anonim, folosește o combinație din soluțiile de mai sus. Dacă ești un important traficant de droguri, vrei să speli sume mari de bani sau altele asemnea, va trebui să-ți iei măsuri suplimentare.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Fii primul care lasă un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notificare