O scurtă istorie a Bitcoin, în 10 date importante

Spread the love

18 august 2008 – a fost înregistrat domeniul web bitcoin.org.


In noiembrie acelaşi an, Satoshi Nakamoto a anunţat pentru prima dată apariţia Bitcoin, iar în ianuarie 2009 a implementat si publicat ca open source software-ul din spatele criptomonedei
(atunci a apărut şi pimul bloc în blockchain = ‘ blocul geneză). Şi până în ziua de azi identitatea lui Nakamoto a rămas necunoscută.

12 Decembrie 2010 – ultimul mesaj de la Satoshi


In această zi fondatorul Bitcoin a scris ultimul mesaj şi de atunci nu a mai comunicat în niciun fel. La un an distanţă a apărut un mail în care se presupune că a dat o explicaţie – a trecut la alte proiecte. Se estimează ca Satoshi a minat peste 1 milion de bitcoini, ceea ce ar valora astăzi aproape 7 miliarde de dolari.

2 Octombrie 2013 – inchiderea siteului Silk Road


Silk Road a fost un site care a operat în zona dark web şi care vindea în special droguri. Plata se făcea cu bitcoin şi se consideră că a avut un impact major în adoptarea criptomonedei în plăţile online. Până la urmă, FBI a intervenit şi l-a inchis.

27 Noiembrie 2013 – Bitcoin atinge valoarea de 1000 dolari


Cu doar 7 luni în urmă valora doar 100 de dolari. Această creştere l-a adus în atenţia investitorilor oportunişti. Bitcoin a devenit o modalitatea de a câştiga bani rapid prin vănzare-cumpărare de monedă şi mai puţin un mijloc de plată online (pentru care fusese creat).

24 Februarie 2014 – falimentul Mt. Gox


A însemnat pentru foarte mulți pierderea unor sume importante (o parte din acestea au fost resituite dar după ce au trecut mai bine de 5 ani). A fost un mare șoc pentru piața criptomonedelor care se năștea – a devenit evident că se putea pierde o mulțime de bani. Căștigul facil nu mai părea a fi garantat.

2 Mai 2016 – Craig Wright susține că este Satoshi Nakamoto


Deși în decursul timpului au existat multe persoane care au susținut că au participat la crearea Bitcoin, Craig Wright a venit și cu ceva dovezi. În timp s-a dovedit că multe dintre acestea erau false și astăzi puțini mai cred că Craig a participat în vreun fel la nașterea criptomonedei.

17 Iunie 2016 – Marele furt de la Ethereum (căderea DAO)


In această zi au disparut criptomonede Ethereum în valoare de peste 50 de milioane de dolari. A fost o lovitură devastatoare pentru a doua cea mai importantă criptomondă, care se dorea să fie un fel de bitcoin al viitorului (bazându-se pe contactele smart). Deși ulterior a reușit să se restabilească parțial (și printr-un fork major), nu mai reușit niciodată să se ridice la nivelul unui competitor real pentru locul 1 pe piața criptomonedelor.

25 Iulie 2017 – Căderea prețului la Bitcoin


Deși nimeni nu știe cu siguranță ce a cauzat această cădere, se preupune că a fost vorba de cazurile de fraudă care deveniseră tot mai dese în acea perioadă – numeroase exchange-uri s=au dovedit a fi doar scheme de îmbogățire pe spinarea utilizatorilor sau pur și simplu se executau mult prea multe tranzacții riscante ori nesigure.

1 August 2017 – Apariția monedei Bitcoin Cash


În urma unor dispute legate de viitorul Bitcoin-ului (în special referiotare la mărimea unui bloc din blockchain cu repercursiuni directe asupra vitezei și costului de tranzacționare), a apărut bitcoin cash – o monedă care se bazează pe aceleași principii ca Bitcoin, dar care promite tranzacții mai simple, mai rapide și mai ieftine

17 decembrie 2017 – Bitcoin atinge 20.000$


În decembrie 2017 se părea ca prețul Bitcoin nu mai poate fi oprit. Unii optimiști vorbeau deja de 100,000$ pentru un Bitcoin. Majoritatea persoanelor neimplicate în fenomen au auzit pentru prima dată despre criptomonede, iar căutările în Google după Bitcoin au explodat.

22 decembrie 2017 – comisioanele de tranzacționare cresc amețitor


Pentru o tranzacție rapidă se ajunge să se plătească 55$, semn că au loc tranzacții masive. S-a vorbit de cea mai mare bulă de la cea a lalelor sau de manevre oculte prin care s-au câștigat sume fabuloase. Probabil a fost doar o bonanza de moment….

Între timp, după un an turbulent, prețul la Bitcoin s-a stabilizat în jur de 6.500$ iar cota pe o piață cu o valoare de aproape 300 miliarde de doalari este de peste 50% .
Viitorul este a criptomonedelor, dar este oare și al Bitcoin-ului? Va apare vreo criptomonedă susținută de un guvern important sau de o instituție financiară importantă care să ia locul Bitcoin-ului?

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Fii primul care lasă un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notificare