Ce urmează pentru Bitcoin?

Spread the love

La sfârșitul anului trecut bitcoin a atins valori de aproape 20.000 $ pe unitate, o creștere spectaculoasă de aproape 20 de ori în decurs de un an. Ulterior prețul a scăzut (din nou spectaculos), ajungând astăzi să se tranzacționeze cu aproximativ 6.500$. S-a vorbit de o bulă speculativă istorică, că bitcoin-ul nu are de fapt nicio valoare, că este doar o înșelatorie. Pe de altă parte susținătorii criptomonedei dau ca sigur un viitor stălucit pentru bitcoin, care va ajunge în opinia lor să înlocuiască monedele tradiționale (adică în loc de dolari, euro, lei vom folosi bitcoin sau ethereum). Care este adevărul? Ar fi bine să investim în astfel de instrumente? Au oare un viitor? Să încercăm să dăm câteva răspunsuri:

1. Care este acum situația?

Valoarea de capitalizare a tuturor criptomonedelor a atins 800 miliarde dolari in ianuarie 2018. Chiar dacă apoi a avut loc o scădere pronunțată, de aproape două treimi, aceste monede valorează și în prezent peste 250 miliarde dolari, mult peste cât valorau acum 2 ani.

2. Este Bitcoin o formă de bani?

Într-un fel, da. Este posibil să cumperi sau să vinzi anumite bunuri cu bitcoin, dar puțini o fac în acest moment. Volatilitatea accentuată este cel mai mare obstacol în calea adoptării bitcoin la cumpărăturile obișnuite. Variația zilnică poate ajunge si la 10% și puțini își asumă riscul să piarda o parte îmsemnată din ce au văndut doar cu o zi înainte. În plus și comisionele de tranzacționare sunt mari.

3. Ce este de fapt bitcoin?

Apărute în urma crizei din 2008, Bitcoin și celelalte monede virtuale nu sunt bancnote tipărite de vreun guvern. Sunt instrumente electronice create și monitorizate de o comunitate de utilizatori care acționează descentralizat după anumite reguli și protocoale. Se numesc criptomonede deoarece folosesc tehnici criptografice. Se bazează pe tehnologia blockchain și pe activitatea minerilor care execută calcule pentru securizarea lanțului și efectuarea de tranzacții (astfel nu este necesară o autoritate centrală).

4. De ce sunt atât de mulți critici ai Bitcoin-ului?

Warren Buffett a spus că bitcoin este „otravă pentru șobolani”? Există unele motive obiective pentru reticența unora față de bitcoin – prețul este instabil, au fost folosite în acțiuni de spălare de bani sau în înșelătorii financiare. S-au făcut numeroase speculații, unele destul de dubioase. De asemenea, criptomonedele sunt văzute ca ceva care ar putea distruge lumea financiară așa cum o știm astăzi și este normal ca jucătorii mari de pa Wall Street să fie momentan temători. Dar monedele virtuale sunt tot mai acceptate, tot mai cunoscute și înțelese – probabil toată lumea le va adopta până la urmă, într-o formă sau alta.

5. Sunt criptomonedele reglementate în vreun fel?

Există eforturi susținute în acest sens. Nu există un consens nici măcar cu privire la categoria în care să fie încadrate – sunt valute, instrumente financiare sau ceva cu totul diferit? Poartă și diferite denumiri: criptomonede, monede virtuale, criptobunuri sau…bitcoin.

6. Sunt criptomonedele instrumente financiare?

Bitcoin s-a lansat în 2008 și în anunțul apărut atunci se preciza că se vor crea doar 21 milioane de unități. Această limitare împinge prețul monedei în sus (la fel ca aurul de exemplu care este tot o resursă limitată). Bitcoin este popular în țările în care există hiperinflație – Zimbabwe sau în cele in care limitările sunt excesive – Venezuela.

7. Ce au în comun cu alte instrumente financiare?

Unele criptomonede se aseamănă cu acțiunile emise de o companie – devii proprietar comun și faci profit din venitul generat de compania respectivă. Mult interes este generat de ofertele inițiale de monedă (ICOs). Multe companii vând astfel criptomonede în loc de acțiuni pentru a se capitaliza. În unele cazuri sunt oferite servicii care urmează a fi făcute în schimbul plății inițiale. Multe astfel de oferte sunt doar promisiuni fără acoperire – cu toate acestea criptomonedele importante precum bitcoin și ethereum nu aparțin aceleiași categorii. China a interzis cu totul ofertele inițiale de monedă, dar asta nu înseamnă că nu a reușit să strângă aproape 11 miliarde de dolari din astfel de operațiuni în prima jumătate a lui 2018.

8. Vor fi reglementările guvernelor tot mai stricte în domeniu?

De curând în Japonia au fost instituite o serie de măsuri pentru reglementarea criptomonedelor. De asemnea, în Elveția au fost introduse reguli foarte stricte. În CHina au fost interzise cu totul anumite tranzacții. Dar aceste monede sunt dificil de ținit sub control, prin natura lor ele sunt transfrontaliere. In SUA înca nu există regulamente clare, dar în ultima perioadă au fost lansate investigații cu privire la acuzații de înșelătorie și manipulări de preț.

9. Cum pot cumpăra Bitcoin?

Există mai mute posibilități, fiecare preupunând și un anumit risc. Se pot cumpăra criptomonede direct de la exchange-uri online în schimbul unor valute precum dolar, euro sau yen. Majoritatea exchange-urilor au și oferte de portofele difitale în care se pot ține monedele virtuale. Deoarece un număr important de exchange-uri au fost atacate de hackeri, încrederea în aceste oferte a scăzut destul de mult. Se pot stoca monede virtuale în portofele personale sau în așa numite portofele reci = cold wallets – echipamente speciale, nelegate la internet și mult mai sigure.

10. Au criptomonedele vreun impact pe Wall Street?

Până de curând nu a existat un interes real. Instituții financiare precum JPMorgan, Bank of America sau Citigroup au interzis clienților să-și foloseasca cardurile de credit pentru a cumpăra criptomonede, pentru a elimina riscul aferent unor astfel de tranzacții.Goldman Sachs Group Inc. intenționează să tranzacționeze bitcoin pentru clienții săi. Și toată lumea este interesată de criptomonede si se gândește serios dacă este cazul să se facă investiții în domeniu.

11. De ce există atât de multe monede virtuale?

Există mii de rivale ale bitcoin-ului, dintre care mulți probabil nu sunt nici legale, nici folositoare. Unele au fost create pentru a îmbunătăți unele „slăbiciuni” (discutabile) ale bitcoin-ului precum timpii lungi la tranzactionare și comisioanele ridicate. Unele sintre ele sunt doar înșelătorii. Cel mai mare rival este Ethereum , care are o capitalizare de cam jumătate din cea a bitcoin-ului. Monedele alternative au devenit tot mai importante, cota lor de piață crescănd constant.

 

12. Cine sunt susținătorii criptomonedelor?

Susținătorii înfocați ai croptomonedelor sunt adolescenții și hackerii care urăsc autoritatea guvernelor și împartășesc aspirațiile de descentralizare pe baza cărora a fost creat bitcoin. Mai sunt cei care urmăresc tendințele tehnologice și incercă să prindă următorul tren către îmbogățirea rapidă. Multe firme de intermedieri financiare și chiar bănci cred că există un potențial uriaș în criptomonede și speră să fie primii dintre marii jucători care adoptă aceste instrumente financiare. În final mai sunt cei care încercă să crescă prețul pentru a putea vinde cu profit monedele deținute.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Fii primul care lasă un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notificare