De ce valoarea Bitcoin nu va ajunge niciodată la zero

Spread the love

Bitcoin are un efect de polarizare asupra comentatorilor – în timp ce unii cred că are un viitor strălucit, alţii cred că nu are nicio valoare. Criptomonedele reprezintă un sistem monetar nou, inovativ, momentan foarte volatil, care are un viitor care nu poate fi prevăzut acum cu exactitate. Dar pe măsura trecerii timpului, un lucru a devenit aparoape sigur: este foarte puţin probabil ca bitcoin să ajungă să nu mai valoreze nimic.

O parte dintre analiști, chiar când bitcoin ajunsese să valoreze 20.000$, îi prevesteau sfârşitul şi-i sfătuiau pe investitori să se ferească de un asemnea risc.

Bitcoin are doar 10 ani de când a apărut şi în acest interval a ajuns să voloreze de la 0$ la 20.000$. În ultimul timp este în continuă scădere dar e departe de un moment în care nu ar mai valora nimic.

La începutul lunii februarie, când bitcoin se prăbușea spre 6.000$, „renumitul” Nouriel Roubini — cunoscut ca „Dr Doom” pentru vedereile sale econmice pesimiste, afirma:

„După cum era de așteptat, bitcoin a ajuns la 6.000$. Ne apropiem de 5.000$. Partizanii bitcoin vor ține cu dinții de monedele lor pănă ce valoarea lor va fi zero, în timp ce investitorii deștepți renunță și fug.”

Dr Doom este susținut și de Joe Davis — economistul șef de la Vanguard, care a scris într-o postare pe blogul personal:

„Cred că este foarte posibil ca bitcoin-ul să ajungă să nu mai valoreze nimic.”

Cu toate acestea, tot Joe Davis a spus că el crede în viitorul tehnologiei blockchain. Această abordare, destul de des întâlnită, este greșită – în acest moment bitcoin este cel mai important instrument bazat pe blockchain.

Goldman Sachs este de aceeași părere – criptomonedele ar putea ajunge să nu valoreze nimic. Doar că mai face o precizare o parte din criptomonede vor rezista și vor evolua. Directorul departamentului de investiții de la Goldman Sachs, Steve Strongin :

„Nu cred că criptomonedele de azi vor supraviețui pe termen lung, dar unele ar putea să evolueze și să-și continue existența. Because of the lack of intrinsic value, the currencies that don’t survive will most likely trade to zero.”

Motivele – pentru care se consideră că bitcoin (eventual și toate celelalte criptomonede) vor ajunge saă nu aibă nicio valoare – sunt legate de posibile manipulări de pe piață și lipsa valorii intrinseci a acestor monede. Dar, deși există manipulări și utilitatea criptomonedelor nu e înțeleasă de toată lumea, puțini mai consideră astăzi că aceste raționamente sunt în totalitate adevărate.

A rămas renumită compararea criptomonedelor cu bula speculativă a lalelelor. Chiar dacă în ultimul timp prețul a scăzut, criptomonedele și utilizarea tehnologiei blockchain devin tot mai răspândite.

 

Revoluția Blockchain

Pe lângă faptul că bitcoin-ul și monedele virtuale sunt un fenomen financiar, ele se bazează pe o tehnologie inovatoare: blockchain. În diferite sectoare continuă să se adopte acetse instrumente financiare împreună cu noua tehnologie. Adoptarea este vizibilă inclusiv la bănci, mari corporații și guverne.

De exemplu, băncile încearcă să ofere astfel de alternative pentru că exista o cerere mare din partea clienților.

Farzam Ehsani, fost director la Rand Merchant Bank, în prezent CEO la un fond de investiții, a spus pentru Cointelegraph:

„Toate băncile își dau seama că trebuie introducă într-un fel sau altul tehnologia blockchain. Nu cred că multe bănci realizează ce înseamnă exact acest lucru, dar urmează tendința generală de adaptare la noile tehnologii.”

Mai mult, companii mari precum Microsoft, Amazon, IBM sau Oracle se grăbesc să ofere soluții baztae pe blockchain, de multe ori asta însemnând folosirea criptomonedelor – competiția acerbă de pe piață grăbește adoptarea tehnologiilor revoluționare.

Chiar și guvernele, care de multe ori sunt o frână în calea adoptării criptomonedelor, încep să-și schimbe atitudinea – de exemplu chiar luna trecută Ministerul Afacerilor Economice din Olanda a anunțat constituirea unui grup de lucru care să analizeze posibilitățile de dezvoltare și de adoptare a tehnologiei blockchain.

Astea nu sunt oare semnale că bitcoin-ul nu poate ajunge să nu mai valoreeze nimic?

Se susține că blockchain-ul și criptominedele sunt două lucruri diferite. Există practic un consens pentru adoptarea tehnologiei blockchain dar când vine vorba de bitcoin, părerile sunt împărțite. Această separare este fără îndoială falsă – principala implementare a tehnologiei blockchain o constituie monedele virtuale. Oricine dorește să adopte tehnologia, va ajunge să se întrebe cum poate implementa o criptomonedă.

CEO la Lightning Labs, dezvoltator al protocolului Lightning pentru scalarea eficientă a lanțurilor blockchain — Elizabeth Stark arată că această încercare de a declara că ai încredere în blockchain dar nu și în criptomonede nu este corectă:

„Caând am fondat compania Lightning Labs, am eliminat cuvântul bitcoin din prezentări pentru că la acea vreme era sinonim cu blockchain. Ulterior lumea a început să-și dea seama că se poate câștiga din tranzacțiile cu criptomonedele și au devenit interesați de acest aspect, fără să-i mai preocupe ce tehnologie se află în spate. Bitcoin și blockchain au devenit în mintea multora două lucruri diferite.”

 

Adaptabilitatea criptomonedelor

Emin Gün Sirer, un profesor asociat la Cornell University, într-un interviu pentru Cointelegraph, demonstrează că criptomonedelor nu (mai) pot dispare cu totul:

„Tehnologia s-a dovedit până acum a fi robustă. Lanțurile de tip blockcjain nu dispar, ele se consolidează în timp. Există o sumedenie de oameni care cred în viitorul tehnologiei și al criptomonedelor. Ca urmare, întotdeauna va exista o comunitate care va susține aceste instrumente.”

Bitcoin-ul și blockchain au ajuns să fie adoptate pe scară larga și au trecut deja de punctul în care o reîntoarcere la trecut să devină aproape imposibilă.

Graficul de mai jos arată că prețul bitcoin este strâns legat de popularitatea monedei (de exemplu căutările pe web conform Google Trends):

O astfel de legătură a fost observată de ceva timp și are și o denumire – ‘Satoshi Cycle’

Criptomonedele nu mai pot fi oprite !

În timp ce o tehnologie oarecare sau o companie pot să dispară sau să dea faliment, criptomonedele s-au integrat în prea multe zone pentru a putea fi eliminate complet.

China a încercat să le interzică cu totul, ca mai apoi să revină și să încerce o nouă abordare.

Bitcoinul este descentralizat și autonom, se bazează pe o tehnologie care poate face față provocărilor vieții econimice contemporane. Nimeni nu mai poate spune că bitcoin se va dovedi a fi doar o mare înșelătorie – tehnologia din spate s-a dovedit a fi eficientă în practică.

Bitcoin-ul reprezintă viitorul și oamenii vor investi întotdeauna în viitor – este opinia lui Jehan Chu, cofandator la Kenitic Capital, Și cine ar putea să-l contrazică?

 

Prea multe părți interesate

Bitcoin, criptomonedele sau tehnologia blockchain sunt toate interconectate, au pătruns deja în viața noastră zilnică și este puțin probabil să o mai părăsească vreodată.

Guvernele si autoritățile de reglementare au încercat să le elimine și nu au reușit – acum încearcă doar să le intergreze în sistemul normativ existent.

Sistemul pe care se bazează criptomonedele este descentralizat, adaptiv, autonom și promite „democratizarea banilor”. Mulți dintre noi iubesc prea mult aceste caracteristici pentru a mai renunța la ele.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Fii primul care lasă un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notificare