Bitcoin ar putea distruge internetul

Spread the love

Cel puțin așa susține The Bank for International Settlements (BIS), o instituție veche de 88 de ani din Basel, Elveția, care este un fel de bancă centrală pentru alte bănci centrale.

Într-un articol de 24 de pagini, parte a raportului anual, criptovalutele sunt considerate a fi lipsite de viitor, cel puțin în cadrul serviciilor financiare globale majore.

Principala problemă, conform raportului, este legată de limitările existente, în special tehnologice dar și de organizare din acest moment. Astfel, în forma actuală,  criptomonedele nu vor reuși niciodată să asigure schimburi economice importante deoarece sunt prea instabile, consumă prea multă electricitate și sunt frecvent manipulate fraudulos. Platforma descentralizată pe care se bazează bitcoin este văzută ca o slăbiciune și nu ca un avantaj (la ce ne-am putea aștepta de la instuție financiară conservatoare și centralizată?).

În partea cea mai interesantă a raportului, BIS se întreabă ce s-ar întâmpla dacă toate tranzacțiile digitale economice internaționale ar fi realizate prin intermediul bitcoin-ului, în locul sistemelor naționale de plată tradiționale. S-ar părea că rezultatul ar fi o catastrofă – cu cât numărul de tranzacții e mai mare, nevoie de procesare va crește exponențial și se va ajunge ca toate serverle, calculatoarele si chiat telefoanele mobile să trebuiască a fi folosite pentru a susține platforma – ceea ce ar putea însemna blocarea internetului !

Tot raportul atrage atenția că în acest moment energia electrică folosită pentru minatul și tranzacțiile existente este deja similară cu cea consumată de toată Elveția.

Este o nouă lovitură negativă de imagine pe care o primesc monedele virtuale – deși instituții financiare importante începuseră să ofere clienților acces la această piață (de exemplu Goldman Sachs Group Inc. sau New York Stock Exchange), U.S. Securities and Exchange Commission a început de curând o campanie de eliminare a ofertelor inițiale de monedă considerate a fi frauduloase (și majoritatea ar intra în această categorie conform instituției). În același timp atacurile informatice au loc regulat – săptămâna trecută un exchenge important din Coreea de Sud a avut de suferit pierderi majore. În plus prețul criptomonedelor  se află în continuă scădere – valoarea totașă a monedelor s-a diminuat cu aproape 60%, ajungând la 280 miliarde dolari.

În raportul BIS sunt evidențiate și câteva aspecte pozitive – de exemplu posibilitaea de simplificare a tranzacțiilor internaționale.

Ca o concluzie, se consideră ca tehnologia este promițătoare dar riscurile din acest moment sunt prea mari pentru a fi luată în considerare pentreu realizarea de tranzacții economice pe scară larga (atât din motive de  securitate căt și imposibilitatea de procesare a unor volume mari).

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Fii primul care lasă un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notificare