O treime din totalul monedelor bitcoin este deținută de 1600 entități

Spread the love

Un studiu recent realizat de Chainalysis (o companie importantă în acest domeniu) arată că mai mult de 1/3 din totalul monedelor bitcoin existente este deținut de doar 1600 portofele (wallets).

Acest aspect este cunoscut de mult, micii investotori referindu-se la aceste portofele ca fiind „balene” (whales). Fiecare din aceste 1600 balene au peste 1000 bitcoini, iar 100 au peste 10.000. La prețurile actuale, 10.000 de unități de bitcoin valoarea 65-70 milioane dolari !!!

Economistul șef de la Chainalysis – Phillip Gladwell a comentat:
„Această concentrare înseamnă un risc însemnat pentru bitcoin deoarece există un  număr restrâns de persoane care pot influența puternic prețul criptomonedei”.

Cu toate acestea, analiza arată cu o parte dintre marii deținători de bitcoin nu au făcut tranzacții de ani de zile, ceea ce a dus la speculații că ar aparține unor persoane care nu mai pot să-și acceseze monedele. Unii suspectează că Satoshi a pățit același lucru iar aceste potențiale portofele ar putea deține apropae 1 milion de unități de bitcoin care ar putea fi pierduți.

De asemnea, volumul de bitcoin deținut de investitorii pe termen lung are tendința de a scădea în raport cu ce este deținut de investitorii pe termen scurt. Acest lucru evidențiază creșterea speculațiilor pe termen scurt cu criptomonede.

Bitcoin nu este singura criptomonedă care are această problemă

Criticii criptomonedelor au început să atragă atenția că în aceeași situație se află multe dintre platforme – un număr redus de investitori dețin majoritatea monezilor. De exemplu, conform unor estimări, primele 10 portofele EOS au apropape jumătate din numărul total de monede aflate în circulație. Pe de altă parte, este posibil ca în acest top 10 să se regasească exchangeuri, ceea ce nu ar fi o problemă. Continuare analizei arată însă ca această concentrare nu poate fi explicată doar de exchangeuri – o bună parte din EOS este deținută de câteva persoane.

O altă criptomonedă populară – Litecoin – este în aceeași situație – primele 400 de portofele conțin peste 50% din totalul monedelor de acest tip.

Tendința pare să fie de reducere a acestor acumulări – ponederea deținută de „balene” fiind în scădere. Totuși în viitorul apropiat concentrarea criptomonedelor în mâinile câtorva persoane rămâne o problemă majoră.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Fii primul care lasă un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notificare