Noutati privind tehnologia folosită (și) de bitcoin

Spread the love

Prețul bitcoin pare să se fi stabilizat în ultima perioadă, devenind aproape plictisitor, ca urmare mai jos voi încerca să prezint ce urmează să fie introdus în tehnologia folosită de bitcoin pentru a mări viteza de tranzacționare, a îmbunătăți securitatea și pentru a introduce noi facilități pentru utilizatori.

Bitcoin urmează a fi îmbunătățit în viitorul apropiat ceea ce va ajuta la scăderea comisioanelor de tranzacționare, la o utilizare mai ușoară a platformei, o soluție pentru plătile offline, adăugarea de mai multe tranzacții la un bloc. Există soluții dar trebuie să fie adoptate noi tehnologii, precum Segregated Witnessing (SegWit).

În cele ce urmează ma voi referi la batching, semnături schnorr și atomic swaps. O altă noutate importană este și Lightning Network, de care nu mă voi ocupa în acest articol, mai ales ca se pare că ar distruge ideea de descentralizare completă pe care se bazează acum bitcoin.

Să le luăm pe rând:

Batching

Batching înseamnă o grupare, care în acest caz ar trebui să aducă beneficii (procesarea unui grup ca o singură entitate este mai eficientă decât să se proceseze fiecare membru al grupului în parte). În plus, pe principiul grupării funcționeaza și arhivarea datelor electronice care poate aduce beneficii de economisire a spațiului de stocare.

Să vedem cum ar putea fi aplicată această metodă la bitcoin.

Fiecare tranzacție de criptomonedă se bazează pe o intrare și una sau mai multe ieșiri. Asta înseamnă, de exemplu, că poți transfera bani la mai multe persoane într-o singură tranzacție. Să presupunem că am o tranzacție cu o intrare și o ieșire (total 40 bytes ocupați pe platformă). Dacă mai fac o tranzacție similară voi mai adăuga 40 bytes. Dar am aceeași intrare la ambele tranzacții – le-aș putea grupa astfel încât la a doua să folosesc doar 20 bytes (doar pentru ieșire), astfel economisind spațiu.

Cam asta îmseamnă batching – agregarea mai multor tranzacții în una singură prin adăugarea de ieșiri la o singură intrare.

Să încercăm sa ne imaginăm o situație în care am folosi această metodă: să presupunem ca avem o companie care vrea să facă plăți în criptomonede. Dacă avem de făcut 5 tranzacții pentru a plăti furnizorii și salariile, este mai simplu să le introducem pe toate într-o singură tranzacție, astfel vom plăti un comision mai mic și vom avea un bloc mai mic în rețea.

 

Schnorr Signatures

Acesta este un subiect mai tehnic pe care sper să-l fi înțeles și să-l pot explica mai departe.

Prin imagini similare cu cea de mai sus se explică de obicei cum se desfășoară tranzacțiile de bitcoin. Totul se rezuma la unspent transaction outputs (sumele primite din alte tranzacții și necheltuite).

Cand se trimit monede bitcoin, de fapt se transmite un mesaj cu intrări și iesiri din portofelul personal către alte portofele. Acesta este un model UTXO simplu.

În acest moment tranzacțiile care au nevoie de mai multe semnături pentru a fi considerate valabile. Toate semnăturile trebuie să fie validate înainte ca tranzacția să se efectueze. Prin folosirea unor Schnorr Signatures se încearcă ca aceste tranzacții să nu aibă nevoie decât de o singură semnătură, care ar rezulta prin ‘unirea’ tututot semnăturilor necesare în prezent (reamintesc că o semnătură este de fapt un hash).

Beneficiile sunt evidente:

Spațiul ocupat de tranzacșie în blockchain va fi redus
Validarea fiecărei tranzacții va fi mai rapidă
Datele personale ale fiecărui participant la tranzacție vor fi mai bine protejate

Dar există, firește, posibilități de atac care vor încerca să profite de vulnerabilitățile acestei abordări și care ar putea compromite sistemul.

 

Atomic swaps

Atomic swaps sau atomic cross-chain trading înseamnă posibilitatea de a schimba o criptomonedă cu o alta fără a fi nevoie de un intermediar.

Un exemplu practic: să presupunem că dl. Dragnea are 10 unitati de criptopesedei pe care ar vrea să le schimbe cu 10 unități de criptopenelei de la dl. Orban(1 criptopesedeu are aceeași valoare cu un criptopeneleu). Pentru a face schimbul ar putea sa transfere pe cei 10 criptopesedei către dl.Orban dar de unde știe că dl.Orban își va respecta promosiunea și va livra înapoi 10 criptopenelei? Ei pot să apeleze la un intermediar în care au ambii încredere – vreun partener strategic, de exemplu. Problema este că astfel tranzacția devine destul de complicată și în general presupune un cost destul de mare (care va fi plătit intermediarului)

Revenid la criptomonede ‘reale’, atom swaps va permite schimbul automat între criptomonede (pe baza limbajului de programare SCRIPT pentru Bitcoin, Litecoin, Vertcoin, etc), fără a mai fi nevoie de un exchange (cum ar fi CoinBase).

Cum se va realiza acest lucru? Destul de simplu – dl. Dragnea îi va pune pe cei criptopesedei într-o cutie pe care numai dl. Orban o va putea deschide iar dl. Orban va face același lucru cu cei 10 criptopenelei. Dar acest lucru nu este suficient – dl. Orban va putea sa deschidă cutia doar din momentul în care dl. Dragnea a deschis-o pe a lui și viceversa (și nu înainte). Dacă nici unul nu deschide cutia (să spunem timp de 24 de ore), acestea se vor bloca si criptopoliticienii vor reveni la locurile lor.

La o primă vedere, atomic swaps duce la posibilitatea de a identifica partenerii dintr-o tranzacție. Dar în același timp este fundamentul pentru tranzacțiile off-chain bazate pe Lightning Network, care poate proteja eficient datele private. De asemenea, posibilitatea de a schimba bitcoin cu monede care garanteaza anonimitatea totală poate duce la tranzacții care nu mai pot fi urmărite de alte părți.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Fii primul care lasă un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notificare