Bitcoin Gold a suferit un atac de tip ‘51%’

Spread the love

Un atac de tip ‘51%’ se întâmplă atunci când un hacker reușește să obțină mai mult de jumătate din puterea de minare a rețelei criptomonedei. Astfel atacatorul reușește saă genereze un nou lanț (de tip blockchain) care îl înlocuiește pe cel real. Evident noul lanț va conține informații care îi vor permite atacatorului să fure fondurilor utilizatorilor rețelei.

Bitcoin Gold este una dn criptomonedele mai puțin cunoscute și a suferit un atac la înceăutul lunii mai, care se pare că dus la pierderea a aproape 18 milioane dolari.

Atacul este impotant pentru că arată că astfel de operațiuni sunt posibile în cazul criptomondedelor mai puțin importante, nefiind doar un risc teoretic.

S-ar părea că în acest caz hackerii au făcut o serie de depozite cu fonduri care de fapt nu existau: s-au trimis o serie de unități de Bitcoin Gold către un exchange pentru a fi schimbate cu o altă monedă virtuală; ulterior unitățile inițiale revin în portofelul hackerului care le folosește din nou pentru o tranzacție similară. În total s-au făcut 76 astfel de tranzacții dubioase care au adus un profit de 18 milioane de dolari. Mai jos o imagine cu o astfel de tranzacție:

Până în acest moment prețul bitcoin gold nu a suferit scăderi mai mari decât restul criptomonedelor, valorând acum aproximativ 43$ / unitate. Deci încă nu putem vorbi de vânzări masive ca urmare a unei panici generate de acest atac.

Un dezvoltator de la Bitcoin Gold a anunțat într-o postare pe un blog că se are în vedere un update de software pentru descentralizarea minării (un fel de hard fork), dar până în acest moment nu este clar ce se va întâmpla cu fondurile pierdute către hackeri.
Astfel de vești sunt un adevărat coșmar pentru o criptomonedă care se bazează pe încrederea investitorilor și se poate întâmpla oricărei monede virtuale mai mici (cu o putere de calcul folosită în minare relativ redusă)

Acest risc era cunoscut dar s-a considerat că un astfel de atac nu mai este posibil în rețelele de tip blockchain cu o aumită vechime. Dar utilizarea de echipamente speciale și unirea mai multor conglomerate de atacatori poate avea succes după cum s-a demonstrat la bitcoin gold.

Pentru criptomonedele importante precum bitcoin sau ethereum, nu există astfel de pericole, cel puțin până în momentul în care cineva va reuși să folosească cu succes un computer cuantic într-un proces de minare blocuri de tip blockchain.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Fii primul care lasă un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notificare