UE a făcut primul pas în reglementarea criptomonedelor

Spread the love

Reglementarea propusă în Europa se referă la obligații de înregistrare și verificare a clienților pentru platformele de schimb și furnizorii de portofele electronice.
Întrebarea este dacă acest lucru va duce la sfârșitul criptomonedelor așa cum le știm acum sau, din contră, va impulsiona piața – reglementarea oficială va da încredere marilor companii să investească.

Platformele de schimb de monedă virtuală și furnizorii de portofelele electronice vor fi obligate să se înregistreze, cel mai probabil similar caselor de schimb valutar, și să își verifice clienții la fel ca instituțiile bancare. De asemenea, o altă schimbare legislativă vizează în mod expres identificarea clienților la distanță și/sau electronic, facilitând astfel digitalizarea procesului de acceptare a clienților în întreaga Uniune Europeană.
Astfel se urmărește ca orice tranzacție să fie cunoscută de autoritățile fiscale.

Măsurile, care au scopul de a combate riscurile asociate cu spălarea banilor și finanțarea terorismului, se află în rezoluția legislativă adoptată de Parlamentul European pe 19 aprilie. Prin această rezoluție a fost aprobată directiva pentru modificarea Directivei (EU) 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului (cunoscută ca AMLD IV).

Cele mai importante modificăti:

1. Directiva care va modifica AMLD IV reglementează parțial platformele de schimb de monedă virtuală și a furnizorilor de portofele electronice de monedă virtuală:

Platformele de schimb de monedă virtuală și furnizorii de portofele electronice de monedă virtuală vor intra sub incidența obligațiilor de combatere a spălării banilor și terorismului și vor trebui să își ajusteze activitatea pentru a îndeplini noile obligații de conformitate.
Platformele de schimb de monedă virtuală și furnizorii de portofele electronice de monedă virtuală vor avea obligația să se înregistreze. Procedura concretă de înregistrare și obligațiile care vor deriva din acest proces se stabilește de fiecare stat membru UE. Având în vedere că obligația de înregistrare a fost reglementată în același articol cu formalitățile de autorizare și înregistrare a caselor de schimb valutar, statele membre ar putea lua în considerare aplicarea unui regim similar și platformelor de schimb de monedă virtuală și furnizorilor de portofele electronice de monedă virtuală.
Monedele virtuale și furnizorii de servicii de portofele electronice vor avea o definiție legală, neutră din punct de vedere tehnologic și care aduce claritate cu privire la modul în care criptomonedele sunt definite în Europa.

2. Sunt introduse prevederi exprese în legislația europeană privind identificarea electronică și la distanță a clienților.

Textul aprobat al directivei menționează expres faptul că verificarea identității clienților poate fi făcută prin mijloace de identificare electronică și servicii de încredere relevante, astfel cum au fost definite în Regulamentul eIDAS, sau prin orice alt proces de identificare la distanță sau electronic, sigur și reglementat, recunoscut, aprobat sau acceptat de către autoritățile naționale relevante.
Schimbările propuse aduc mai multă claritate cu privire la mijloacele de identificare electronice și la distanță acceptate pentru scopul identificării clienților și creează bazele legale necesare pentru autoritățile naționale mai conservatoare cu privire la acest aspect.

Când se vor aplica noile reglementări ?

Directiva trebuie să fie aprobată și de Consiliul Uniunii Europene pentru a intra în vigoare. O decizie favorabilă a Consiliului este de așteptat în viitorul apropiat, având în vedere că textul directivei a fost în prealabil agreat de Consiliu după negocieri inter-instituționale.Directiva va intra în vigoare în 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar Statele Membre vor avea, ulterior, la dispoziție 18 luni pentru a o transpune în legislația națională. Probabil, modificările vor fi aplicabile începând cu sfârșitul anului 2019.​

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Fii primul care lasă un comentariu

avatar
  Subscribe  
Notificare